Nagrody "Kurpików" – corocznych nagród Prezesa Związku Kurpiów za ochronę dziedzictwa kulturowego, budzenie tożsamości i działanie na rzecz wszechstronnego rozwoju regionu kurpiowskiego.

KURPIKI – to coroczne nagrody Prezesa Związku Kurpiów za ochronę dziedzictwa kulturowego, budzenie tożsamości i pracę na rzecz wszechstronnego rozwoju regionu kurpiowskiego. Przyznawane są od 2001 roku. Pierwsza edycja nagrody miała miejsce 15 grudnia 2001 r. w Lelisie.

Laureaci Kurpika 2001

Nauka i pióro - Adam Białczak – nauczyciel, historyk z Baranowa, Stanisław Pajka – regionalista, publicysta, współzałożyciel Związku Kurpiów z Ostrołęki Muzyka i taniec - Apolonia Nowak – artystka ludowa /śpiew, wycinanka/ z Kadzidła, Stanisław Sieruta – śpiewak ludowy z Olszyn gm. Myszyniec Edukacja regionalna - Tadeusz Grec – nauczyciel, regionalista z Ostrołęki Działalność publiczna - Eugeniusz Drężek – przedsiębiorca z Myszyńca, społecznik, główny sponsor tablicy poświęconej pamięci ks. Wł. Skierkowskiego w myszynieckiej kolegiacie, Janina Grzelak – społeczniczka z Ostrołęki, starosta ostrołęcki Stanisław Kubeł, ks. bp Edward Samsel - Ordynariusz Ełcki (rodak z Myszyńca), wójt Lelisa Stanisław Subda Promowanie regionu - Iwona Choroszewska–Zyśk - dziennikarz, Gazeta Współczesna o/ Ostrołęka, Danuta Kostewicz z Ostrołęki – regionalistka, znawczyni kurpiowskiej kuchni Budzenie tożsamości – dr Jan Prusik – prezes Związku Kurpiów na Warmii i Mazurach w Olsztynie, Irena Mossakowska – prezes Oddziału Związku Kurpiów w Szczytnie Ochrona dziedzictwa kulturowego - Henryk Gadomski z Ostrołęki – etnomuzykolog, redaktor „Puszczy kurpiowskiej w pieśni” z rękopisów ks. Skierkowskiego, Sławomir Konarzewski z Lubiejewa pow. Ostrów Mazowiecka - nauczyciel, twórca widowisk teatralnych z życia Kurpiów, Henryk Kulesza z Lelisa – twórca Placówki Etnograficznej w Lelisie, Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce Uwaga: rok 2001* - najbardziej odpowiadająca danej osobie kategoria, gdyż formalne kategorie wprowadzono od roku 2002