Ilustrowany Słownik Kurpiowski

Długo trzymaliśmy go w tajemnicy. Czekaliśmy do gwiazdki świątecznej 2019.

Dziś chwalimy się. Kurpie mają Ilustrowany Słownik Kurpiowski, z podtytułem: W cudownym świecie kurpiowskiej mowy.

Prezentowany słownik jest nie tylko słownikiem. Jest także małą encyklopedią kurpiowską, podręcznikiem dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Jest też pięknym prezentem, pamiątką z Kurpi.
Książka ma format B5, twardą okładkę i 144 strony w kolorze.

Pierwszy w historii uniwersalny podręcznik do nauki kurpiowskiego

Pierwszy w historii uniwersalny podręcznik do nauki kurpiowskiego. Składa się z podręcznika (format B5, stron 315), płyty CD oraz zeszytu ćwiczeń. Wydawca: Związek Kurpiów Ostrołęka  2017.
„ … podręcznik uniwersalny, dla różnych wiekowo odbiorców, którzy chcieliby zagłębić się w meandry dialektu kurpiowskiego. Twórcy tej publikacji - Henryk Gadomski, Mirosław Grzyb i Krystyna Łaszczych - pragnęli nadać jej zachęcającą formę, która nie zrażałaby zbyt naukowym podejściem. Zachowują jednak pełen profesjonalizm i stosują ustalone zasady zarówno w zapisie, jak i wymowie. Wydawnictwo ukazuje dialekt kurpiowski jako żywy język, którym swobodnie można się posługiwać współcześnie. Ta książka to kolejny ogromny krok ku zachowaniu mowy Kurpiów, ale też ku poznaniu jej i nauczeniu się, tak jak uczymy się angielskiego, czy innego obcego języka... „ (Iwona Choroszewska – Zyśk, fragment wstępu do wydawnictwa „Mówimy po kurpiowsku. Elementarz do nauki dialektu kurpiowskiego”, Ostrołęka, Związek Kurpiów 2017).

Kurpiowska ortografia

Książka jest pierwszym naukowym opracowaniem ortografii dialektu kurpiowskiego.

Praca powstała w oparciu o opracowane przez tegoż autora w2009r. „Zasady pisowni kurpiowskiego dialektu literackiego”  oraz wnioski z wdrażania tychże zasad przez okres 10 lat na Kurpiach. „Kurpiowska ortografia” razem z wydanymi wcześniej: „Kurpiowską koniugacją” (prof. Jerzy Rubach, 2016) i „Kurpiowską deklinacją” (prof. Jerzy Rubach, 2017) jest kompleksowym opracowaniem gramatyki dialektu kurpiowskiego, pierwszym w historii regionu.

Kurpiowska deklinacja

Książka jest pierwszym naukowym opracowaniem zagadnień deklinacji w dialekcie kurpiowskim.

Autorem jest językoznawca fonolog prof. Jerzy Rubach (Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Iowa w USA). „Kurpiowska deklinacja” razem z wydaną „Kurpiowską koniugacją” (2016) i „Kurpiowską ortografią” (2019) jest kompleksowym opracowaniem przez prof. Jerzego Rubacha gramatyki dialektu kurpiowskiego, pierwszym w historii regionu.

Kurpiowska koniugacja

Książka jest pierwszym naukowym opracowaniem zagadnień koniugacji w dialekcie kurpiowskim. Autorem jest językoznawca fonolog prof. Jerzy Rubach (Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Iowa w USA).  „Kurpiowska koniugacja” razem z wydaną „Kurpiowską deklinacją” (2017) i „Kurpiowską ortografią” (2019) jest kompleksowym opracowaniem przez prof. Jerzego Rubacha gramatyki dialektu kurpiowskiego, pierwszym w historii regionu.

Okno na wolność - Edmund Szczesiak

Prezentowana książka to niezwykły reportaż pióra red. Edmunda Szczesiaka,  o stoczniowcu Henryku Lenarciaku (1933 - 2006) - jednym z bohaterów wydarzeń na Wybrzeżu w 1970 i 1980-81 roku, Przewodniczącym Komitetu Budowy Pomnika Stoczniowców w Gdańsku.

Książka polecana pasjonatom historii najnowszej oraz w szczególny sposób miłośnikom Baranowa i okolicy, bo stąd pochodził Henryk Lenarciak. Niejednokrotnie to podkreśla (HG) w rozmowie z red. Szczesiakiem. W załączeniu wybrane fragmenty reportażu.

Wspomnienia wybitnego radiowca Józefa Sobieckiego - książka

W 57 rozdziałach autor red. Józef Sobiecki opisał spotkania z Kurpiami na przestrzeni kilkudziesięciu lat pracy (1968 – 2016) w charakterze dziennikarza radiowego Polskiego Radia Program 2 oraz Radia dla Ciebie osnute wokół losów konkretnych osób lub całych rodzin kurpiowskich. Kilkaset zdjęć z tych spotkań, w większości nigdzie nie publikowanych, robi wrażenie i dodaje uroku tej niezwykłej książce.

Załączamy spis treści oraz fragmenty dwóch rozdziałów wspomnień.

Książka wydana w formacie B5 (17x24cm), na papierze kredowym, kolor, w twardej oprawie. Ma 348 stron.

Kurpie – najważniejsi w dziejach

Jest to wydawnictwo o ludziach, dzięki którym Kurpie weszli w XXI wiek z własną historią, kulturą i ugruntowaną tożsamością, w 47 barwnych opowieściach napisanych przez różnych autorów.
Książka wydana w formacie 21x21cm, na papierze kredowym, w twardej oprawie. Ma 492 strony, kilkaset zdjęć w większości nigdzie nie publikowanych.

Prezentowana książka została napisana w sposób niezwykle przystępny a jednocześnie wiarygodny. Załączamy kilkanaście stron z obszernego wydawnictwa. Mnóstwo opisanych zdjęć podnosi walory wydawnictwa. Jest to nie tylko książka biograficzna, można śmiało ją nazwać małą encyklopedią historii Kurpiów. Przeznaczona dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Może być wykorzystana przez nauczycieli  w edukacji regionalnej. Pięknie wydana, doskonale nadaje się też na prezent, pamiątkę z Kurpi.