Spis powszechny - baner

Oto jest! Polsko-angielski przewodnik turystyczny „Pokochaj Kurpie”!
W jego opracowaniu brał udział Związek Kurpiów. Wydany został przez Związek Stowarzyszeń „Kurpsie Razem” z siedzibą w Myszyńcu.
Przewodnik prezentuje pięć tras turystycznych: Kurpie w jeden dzień; Nałobkoło (obrzeżami) Kurpiów; Czy Puszcza jeszcze szumi? Kilka słów o kurpiowskiej przyrodzie; Muzealnym traktem, Drewnianym szlakiem sakralnym.

W publikacji znajdziemy wiele przydatnych informacji i podpowiedzi, ilustracji i zdjęć, map, łącznie z udostępnieniem lokalizacji za pomocą kodów Google Maps. Znalazło się tu też miejsce na legendy i podania Kurpiów, gadki i wiersze w dialekcie kurpiowskim oraz prezentację osób zasłużonych dla regionu. Autorami tekstów są: Iwona Choroszewska-Zyśk i Mirosław Grzyb. Opracowaniem graficznym zajął się Bartosz Duda. Wszystkie teksty są tłumaczone na język angielski.
Przewodnik „Pokochaj Kurpie” jest zaproszeniem na Kurpie. Regionu, gdzie dzielni Puszczacy przez wieki stawali w obronie ojczyzny i słynęli z celności strzału, a dziś asfaltowe drogi ze ścieżkami rowerowymi wiodą wśród pól i łąk, zaś drogowskazami są kapliczki, pomniki i drewniane kościółki. To zaproszenie do krainy błyszczącej bursztynami, pachnącej miodem i mieniącej się wycinankami oraz barwnymi strojami.