Kurpiki przyznane - baner

Na konferencji „Oblicza regionalizmu kurpiowskiego” wręczyliśmy nagrody za najlepszą książkę i artykuł w konkursie im. dr. Stanisława Pajki. Zwyciężczynią konkursu w kategorii: książka została Maria Weronika Kmoch za publikację „Na skraju Kurpiowszczyzny. Parafia pw. św. Floriana w Jednorożcu”, zaś zwycięzcą w kategorii: artykuł został Łukasz Gut za tekst „Scęśliwe Betlejem miasto Dazidowe”.

Wyróżnienia za swoje książki wydane w latach 2018-2020 otrzymali: Wojciech Łukaszewski za książkę „Źródła historyczne do dziejów Kurpiowszczyzny 1789-1956”, Witold Kuczyński za książkę „Nasze Dziedzictwo”, Teresa Piórkowska-Ciepierska za album „Kapliczki kurpiowskie” oraz Ryszard Lemański za komiks „Kurpie w Obronie Korony Stanisława Leszczyńskiego. Bój pod Jednaczewem 1735 r.”
II miejsce za artykuł „Nasz Myszyniec” zdobyła Joanna Pieczonka-Moonen.
Finansowe nagrody dla zwycięzców ufundowali: Wójt Gminy Kadzidło Dariusz Łukaszewski, Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce oraz Związek Kurpiów.
Na rozstrzygnięciu konkursu był z nami także syn dr. Stanisława Pajki - Adam Pajka.
Dziękujemy!
Gratulujemy zwycięzcom! Zapraszamy do kolejnej edycji konkursu w przyszłym roku!