ul. Świętokrzyska 2, 07-410 Ostrołęka, tel. 029 764 58 30, email: biuro@kurpie.org

Aktualności | Galeria | Dołącz do nas | Kontakt |

Dwumiesiecznik "Kurpie"

Sklepik
Kurpiowskie kwiaty

Agnieszka Tańska - doktor nauk medycznych, mieszkanka Ostrołęki i wielbicielka Kurpiów. Niezwykle aktywna w życiu naukowym i społecznym. Przez dwie kadencje była radną Rady Miasta Ostrołęki. Przez ponad 20 lat była przewodniczącą Oddziału Regionalnego Polskiego Towarzystwa Lekarskiego w Ostrołęce. Za działalność lekarską i społeczna odznaczona medalem Gloria Medicinae.

Przez ponad 30 lat była ordynatorem Oddziału Dziecięcego w Ostrołęce. W latach osiemdziesiątych uczestniczka tzw. Białych Niedziel na Kurpiach.

Założycielka Stowarzyszenia Chore Dziecko" i organizatorka wielu akcji charytatywnych, w tym kilku balów, z których dochód przeznaczano na wyposażenie w nowoczesny sprzęt szpitala w Ostrołęce. Laureatka Kurpika 2009 w kategorii działalność publiczna. Do Ostrołęki trafiliśmy w 1978 roku, ponieważ był tu duży szpital, a w perspektywie była budowa nowego szpitala wojewódzkiego. Spodobało mi się miasto. Pięknie położone nad Narwią, wokół lasy. Zachwyciłam się kurpiowskim folklorem. Pamiętam nasz udział w procesji na Boże Ciało w Kadzidle w 1979 roku. Z zachwytem patrzyłam na warkoczyki z kokardkami, na bursztyny noszone dumnie przez starsze kobiety" - wspomina w książce pierwsze spotkania z Kurpiami Agnieszka Tańska.